Wist u dat we in Barendrecht 87 monumenten hebben? Het gaat om 17 rijksmonumenten, 68 gemeentelijke monumenten en 2 archeologisch monumenten. De oude dorpskern en een deel van de 1e Barendrechtseweg zijn beschermde dorpsgezichten. Er zijn veel monumenten met een verhaal. We lichten er 3 voor u uit: Velo, sluisje Vredepolder en de boerderij aan de Ziedewijdsedijk 63.
Velo
Het Velo-kantoor is een gemeentelijk monument sinds 1997. Het fabriekscomplex werd gebouwd in 1926 in de stijl van de nieuwe zakelijkheid. Kenmerkend voor deze stijl zijn eenvoud en functionaliteit. Op het terrein staan een kantoor, fabriekshallen en een authentieke schoorsteen met de naam Velo in witte steen ingemetseld. Aan de bovenzijde heeft de schoorsteen siermetselwerk. Naast het Velo-terrein zijn enkele woningen gebouwd in de stijl van de nieuwe zakelijkheid. Deze behoorden oorspronkelijk tot het fabriekscomplex. De dienstwoningen en de schoorsteen zijn gemeentelijke monumenten sinds 2003.
Sluisje Vredepolder
De Vredepolder is één van de laatste polders in Barendrecht, uit 1713, die werd bedijkt. Eerst was het in gebruik voor de landbouw, maar eind jaren zeventig is er een trimbaan aangelegd als gevolg van de recreatieve inrichting van het hele gebied langs de Oude Maas. Het sluisje is van belang vanwege de ligging als oriëntatiepunt aan de Vredekade langs de Oude Maas. Ook heeft het bouwhistorisch waardevolle aspecten, zoals een nog zichtbaar ijzeren bedieningsmechaniek aan de polderzijde. Daarnaast maakt het sluisje de historische ontwikkeling in de cultuur van de beheersing van het water zichtbaar. Het is een gemeentelijk monument sinds 1997.
Ziedewijdsedijk 63
De boerderij aan de Ziedewijdsedijk 63 stamt uit het einde van de 17de eeuw. Het heeft een rieten dak en in de voorgevel vensters met halve kruiskozijnen en luiken. De deur is een gesneden deur uit omstreeks 1800. Het rijksmonument krijgt extra karakter door de historische erfbeplanting. De leilindes aan de voorzijde zijn te zien op alle oude afbeeldingen van de boerderij. Leilindes werden vroeger voor boerderijen geplaatst en dienden als wind- en zonneschermen. Ze hadden niet alleen praktisch nut, maar ook een symbolische betekenis. Leilindes stonden symbool voor de liefde tussen man en vrouw en zouden woningen beschermen tegen het kwaad. De boerderij ligt in een merkwaardige bocht van de Ziedewijdsedijk. Deze bocht is ontstaan door een dijkdoorbraak in het verleden. In de boomgaarden van deze boerderij is in de jaren zeventig het huidige Willem-Alexanderplantsoen aangelegd.
Meer weten?
Kijk op www.barendrecht.nl/erfgoed
Door: Afdeling communicatie gemeente Barendrecht